POIŠČI

NOVICE

petek, 13. marec 2015 ob 00:00, ogledov: 3621

Slovenski pohodniki na 37. zimskem pohodu na Arihovo peč

Slovensko planinsko društvo Celovec | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Letos je potekal že 37. zimski spominski pohod na Bleščečo planino na Koroškem nad Šentjakobom v Rožni dolini, ki so se ga udeležili tudi številni slovenski planinci.

Prvega marca 2015 je potekal že 37. tradicionalni zimski pohod v organizaciji Slovenske športne zveze na Koroškem in Slovenskega planinskega društva Celovec, ki so ga pred 37 leti prvič oblikovali in organizirali na pobudo takratnega predsednika SPD Celovec Ljuba Urbasa. Združen je tudi s spominjanjem na koroškoslovenske partizane, ki so padli zadnje dni v bunkerju pod znamenito Arihovo pečjo - veličastno skalno grmado.

Pot vsebuje štiri kontrolne točke: na startu, pri spominskem obeležju na Arihovi peči, pri Rezmanovi  lovski koči in pri koči SPD Celovec na Bleščeči planini. Letošnjega pohoda se je udeležilo 450 registriranih pohodnikov, precej je bilo tudi ostalih pohodnikov, ki se na tradicionalnem pohodu ne registrirajo in ne zbirajo značk za udeležbo in pridobitev  potrdila in priznanja.

DSCN7970

Veterani alpinisti, gorski reševalci in tudi veliki prijatelji planincev in gora na Koroškem pred kočo na Bleščeči planini (foto Franci Ekar)

Poleg koroškoslovenskih pa tudi nemško govorečih udeležencev planincev pohoda je bila velika udeležba planincev, članov PZS, slovenskih planinskih društev iz Štajerske, Savinjske, Zasavja, Dolenjske, Obale, Gorenjske. Bilo tudi precej udeležencev, planincev in športnikov, iz Italije in Hrvaške. Ta pohod je nehote tudi pohod domoljubja in sožitja med narodi ter odlična zimska pohodniška aktivnost, ki traja v obe smeri skoraj pet ur aktivne hoje v snežnih razmerah. Na splošno veselje se je tudi videlo odlična opremljenost pohodnikov in kondicijska pripravljenost.

Pripadnost temu pohodu so izkazali tudi najvišji predstavniki Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, generalna konzulka RS Slovenije v Celovcu, vojni veterani iz Tržiča in Kranja. Pohodnike sta počastila tudi že 92-letni Ljubo Urbas, pobudnik tega pohoda, in Bogo Mohar, edini še živeči partizan  iz "bunkarja " pod Arhovo pečjo, ki si je po čudežu in sreči ohranil življenje. Z veliko pozornostjo so pozdravili tudi nekdanjega predsednika PZS Franca Ekarja, ki je že skoraj tradicionalni udeleženec tega pohoda.

Franci Ekar

Preberite še:
37. Arihova peč v znamenju 70. obletnice pokola s 450 pohodnikov (SŠZ Celovec)

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE