POIŠČI

NOVICE

sreda, 11. marec 2015 ob 00:00, ogledov: 6226

Mladinsko srečanje Podravcev in Pomurcev na Raduhi

Objavil(a): Matej Ogorevc
21. in 22. februarja 2015 smo mladinci iz Podravja in Pomurja proslavili zaključek izpitnega obdobja in se podali v pogorje Raduhe. Mozaik udeležencev z različnimi predhodnimi izkušnjami je romal strumno v koloni z družabnih pridihom. Zimskih radosti ni manjkalo ...
Morda je prav študentska ura odhoda botrovala k temu, da se je v baru v Mozirju trlo mladih planincev, ki so se prijavili na naše srečanje. Karavana avtomobilov je uživala vožnjo po panoramski cesti, a se je pod kmetijo Radušnik ta-pravo šele začelo. Razdeljevanje potrebne opreme, nastavljanje derez, pakiranje nahrbtnika in vsega kar spada ali tudi ne spada vanj. Romanje po prisojnih kopnih legah je kmalu prešlo v blato-vzpenjanje in naprej v pravo snežno idilo. Po korakih predhodnikov smo pristopili do Koče na Loki, katero sta nam jo oskrbnika gostoljubno odprla. Glede na napovedano obilno nedeljsko sneženje smo se odločili povzpeti na vrh Raduhe v soboto popoldne. Sneg je škripal in je postajal vse trši - zato smo se višje opremili z derezami in pogumno nadaljevali do vrha Raduhe. Za večino udeležencev je bila hoja z derezami nekaj novega. Razgledov sicer res ni bilo, a pomembna je družba. Sestopili smo na Durce in se razdelili v dve skupini. Skupina, ki je preferirala uživanje v topli koči je takoj sestopila do Loke. Morda bi namesto sestopanja uporabil izraz, da smo se vgrezovali do koče. Druga skupina ambicioznih zagnanih mladincev se je podala na Lanež in raziskovala pobočja okoli njega v zimskih razmerah. Preizkusili so celo svetljivost čelnih svetilk. Sledila je skupna grajska večerja, katero smo vsi gurmansko uživali. Oskrbnika sta nas zares razvajala - zato se tudi tako radi vračamo na Loko. Še skupna analiza in družabni večer se je lahko začel. Padajoči sneg nas je pospremil v prijeten in trden spanec. Zjutraj nas je pričakal svež sneg, ki je prijetno pobelil pobočja Raduhe. Po skupnem obilnem zajtrku smo se spustili do kmetije Radušnik in do Strug, kjer smo naredili končno analizo.
 
Jagodo na vrhu torte dvodnevnega uživanja je dal Mladinski svet Slovenije, ki je vsakemu izmed udeležencev podaril majico ''Zgani se!'' njihovega projekta pobuda.si. Z novimi poznanstvi, doživljaji in načrti za prihodnje smo se vrnili v zeleno Podravje in Pomurje.

Srečanje so podprli Mladinska komisija PZS, MDO Podravja, Mladinski svet Slovenije in PD Ptuj.

Se vidimo na poletnem mladinskem srečanju septembra na Säuleck 3086 m!?

Izidor Furjan,
vodja odbora MO Podravja in Pomurja

 


Fotogalerija

 Tadej Törnar

 Tadej Törnar1 / 14

 Tadej Törnar2 / 14

 Tadej Törnar3 / 14

 Tadej Törnar4 / 14

 Tadej Törnar5 / 14

 Tadej Törnar6 / 14

 Tadej Törnar7 / 14

 Tadej Törnar8 / 14

 Tadej Törnar9 / 14

 Tadej Törnar10 / 14

 Tadej Törnar11 / 14

 Tadej Törnar12 / 14

 Tadej Törnar13 / 14

 Tadej Törnar14 / 14

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE