POIŠČI

NOVICE

petek, 6. marec 2015 ob 00:00, ogledov: 4157

S prijatelji z Reke po poteh Krka

Obalno planinsko društvo Koper
Planinska skupina SKPD Bazovica z Reke, z Darkom Moharjem na čelu, deluje izjemno povezovalno, saj se druži s slovenskimi in hrvaškimi planinskimi društvi in prisostvuje aktivnostim drugih društev, pripravi pa tudi več pohodov, po manj znanih krajih. Eden takih je tudi vsakoletni obisk otoka Krka, kjer se ne zmanjka različnih slikovitih in posebnih poti.
Za prijatelje planince so v nedeljo, 1. marca 2015 organizirali svojstveno doživetje otoka Krka.

Z ODPRTIMI OČMI PO OTOKU KRKU
Z odprtimi očmi po otoku Krku zaradi dveh razlogov: pogledi z njega so očarljivo edinstveni (enkrat seže na morje, drugič na gore v daljavi, pa na ograde, mlake…) ter zaradi zelo zahtevnih poti, polnih gor štrlečih in ostro nazobčanih kamnov.

A splačalo se je potruditi! Prelepa družba petindevetdesetih planincev, pod taktirko vodje Planinske skupine SKD Bazovica z Reke, Darkom  Moharjem, je preživela v nedeljo, 1. marca neobičajen planinski dan v potepu po otoku Krku.

Na Darkovem, vsakoletnem tradicionalnem pohodu po Krku (letos že trinajsti, vedno najde različice poti) so se poleg domačinov z Reke, zbrali člani PD: Snežnik Ilirska Bistrica, RTV Ljubljana, Obalnega planinskega društva Koper ter skupina prijateljev z Gorenjske, iz Mojstrane in Golnika, Mengša in Ljubljane.

Darko, kot  dober poznavalec zgodovine in tradicije Krka, udeležencem vedno z veseljem  pokaže bogat razvoj  civilizacij na otoku. Zato so prvi  del izleta namenili ogledu arheološkega parka Mirine, ki se nahaja v zalivu Sepen, blizu Omišlja, kjer so ostanki antičnega naselja. Fulfinium iz prvega stoletja,. Ker se je morje dvignilo za več kot dva metra, je del mesta pod zemljo del pa pod morjem. Tu stoji tudi triladijska starokrščanska bazilika iz petega stoletja, ki naj bi bila največja v Sredozemlju, pa forum in še marsikaj zanimivega.

Večji del prijetno pomladanskega dneva pa so preživeli na pohodu po notranjosti otoka. Začeli so ga na gorskem prelazu Treskavcu (373 m), na Veli vrh so le pogledovali od daleč, nato so prečili doline Poljina, z dvema umetnima lokvama in Velo lokvo s pregrajeno lokvo, kjer se je dogodil tudi eden lepših dejanj izleta: počitek in malica in seveda veliko heca. Po oddihu so se povzpeli na najvišji vrh Krka – Obzovo (569 m), kjer so si lahko ogledali del otoškega bogastva Hrvatske: Prvić, Goli, Grgur, Rab, Galun pred Staro Baško, Plavnik in Cres. Doživeti hribe in modro morje s kamnitimi otoki – to je pravo razkošje. Pogled na kopno je bil nekoliko megličast, a zato nič manj privlačen, prepoznali so lahko Učko, Grobničke Alpe, vrhove Gorskega kotarja in Kapele, Senjsko bilo in v ozadju zaslutili Velebit. Z Obzove so krenili na vrh Žminja, kjer se je prvič odprl pogled proti Baščanski dolini in nato naprej skozi dolino Orlje in na Lipico, kjer so si ogledali in zvedeli vse o mrgarjih (s suhim zidom obdani prostori za ovce). Darko namreč udeležence vseskozi opozarja na posebnosti otoka in jim postreže s temeljito razlago. Prav to pomeni veliko dodano vrednost pohoda, so se strinjali udeleženci, saj jim s pripovedjo odpre, ne le oči, ampak tudi dušo, ker je v njegovem pripovedovanju toliko srčnosti in naklonjenosti otoku, kjer je preživel del mladosti in kamor se vseskozi vrača!

Zdaj je planinske ovčke čakal le še spust do romarskega svetišča “Majke Božje Goričke”, ter skozi vasice Batomalj in Jurandvor do mesta Baška. Spust je bil pravo presenečenje, saj je bil strm, zahteven in tudi dolg …bil je češnjica na torti.

Za naše počutje in varnost sta skrbela, poleg Darka Moharja, tudi mlada vodnika Andreja, Mohar in Grlica.  Hvala vsem trem in nasvidenje spet naslednje leto na Krku!
Maruška Lenarčič
Foto: Darko Mohar

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE