POIŠČI

NOVICE

ponedeljek, 23. februar 2015 ob 00:00, ogledov: 3832

Javna obravnava predloga sprememb in dopolnitev Zakona o prostovoljstvu

Objavil(a): Matej Ogorevc
Odprta je javna obravnava predloga sprememb in dopolnitev Zakona o prostovoljstvu.
Zakon o prostovoljstvu je bil sprejet v letu 2011. Planinska društva so se v veliki meri odzvala in vpisala v razvid prostovoljskih organizacij.
 
Zakon je v postopku spremembe, kjer se bodo poskušale izboljšati izkušnje iz preteklih let. Pozivamo vsa društva, še posebej tista, ki so vpisana v register prostovoljskih organizacij, da morebitne pripombe, dopolnitve in predloge pošljete na naslov info@pzs.si do ponedeljka, 13. aprila 2015 (podaljšan rok zbiranja prijav).
 
Zbrane pripombe bo obravnavalo in smiselno upoštevalo Predsedstvo PZS v sodelovanju z Odborom za pravne zadeve PZS ter podalo skupne pripombe na predlog zakona do postavljenega roka 16. 4. 2015.
 
Predlog zakona je objavljen na portalu E-demokracija.

DOC Predlog Zakona o prostovoljstvu (212 kB)

Na seji Sveta Vlade Republike Slovenije za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacije, so bila med drugim obravnavani predlogi Medresorske delovne skupine za pripravo sprememb in dopolnitev Zakona o prostovoljstvu. Delovna skupina je na šestih sejah zbrala in se opredelila do predlogov, ki prinašajo določene spremembe. Predloge delovni skupini je podala tudi PZS. S spremembami se bodo uredile določene pomanjkljivosti, ki so se pokazale tekom izvajanja dosedanjega zakona. Šestdeset dnevno javno razpravo, ki se je začela 16. januarja 2015 bodo spremljale naslednji poglavitni predlogi sprememb:
  • Opredelitev korporativnega prostovoljstva
  • Uskladitev Zakona o prostovoljstvu za Zakonom o socialno varstvenih prejemkih
  • Poenostavitev evidenc prostovoljcev in prostovoljskega dela na način, da se nabor podatkov skrči in se posledično odpravijo nepotrebna administrativna bremena
  • Poenostavitev poročanja; pri oddaji poročil o opravljenem prostovoljskem delu, ki ga prostovoljske organizacije enkrat letno pripravijo, je v predlogu zakona zahtevano manj podatkov, saj se je tekom izvajanja zakona izkazalo, da določeni podatki niso bistveni pri statistični obdelavi
  • V vpisnik prostovoljskih organizacij se lahko polega pravnih oseb zasebnega prava vpišejo tudi pravne osebe, katerih delovanje je z zakonom opredeljeno kot nepridobitno in katerih osnovna dejavnost ni v nasprotju z opredelitvijo prostovoljstva.
  • Vabimo PD, meddruštvene odbore PD, komisije, odbore in organe PZS, da se aktivno vključijo v javno razpravo.

Prav  tako so bila predstavljena tudi izhodišča in procesi za pripravo strategije razvoja nevladnih organizacij, prostovoljskih organizacij in prostovoljstva.

logo_mreza_glava_2 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE