POIŠČI

NOVICE

sreda, 12. avgust 2015 ob 12:30, ogledov: 10908

Planinska pot čez Vrbanove špice varnejša za uporabo

Planinsko društvo Javornik - Koroška Bela | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Ekipa šestih članov PD Javornik - Koroška Bela in dveh članov tehnične ekipe Komisije za planinske poti PZS je med 7. in 9. avgustom 2015 izpeljala delovno akcijo na poti med Spodnjo in Visoko Vrbanovo špico, ki je znova varnejša za obisk.
Delovna akcija se je začela 7. avgusta 2015 zjutraj s helikopterskim prevozom materiala, opreme in markacistov na delovišče in končala 9. avgusta 2015.

Ženski del ekipe je opravil markiranje do Staničeve koče iz Kota in Krme, komplet Rjavina, Vrbanove špice, Cmir, Begunjski vrh in od Staničeve koče čez Rž do Kredarice. Del tehnične ekipe je namestil in zabetoniral drogove s smernimi tablami na petih lokacijah, tri od teh so na Krkini poti iz Kota čez Vrbanove špice do Staničeve koče in čez Pekel nazaj v Kot.

vrbanove_spice_ekipa_foto_lojze_pirnat
Ekipa PD Javornik - Koroška Bela in Komisije za planinske poti PZS pred začetkom akcije v Vratih. (foto Alojz Pirnat)

Namen te akcije je bil predvsem na novo opremiti del poti, ki je bil poškodovan in zato tudi nevaren za planince med obema vrhovoma Vrbanovih špic. Večji del tehnične ekipe je opravil sanacijo varovanj na tem delu, s tehniko lepljenja z dvokomponentno epoksidno smolo hilti. Zahvaljujemo se vsem gornikom, ki so spoštovali zaprtje poti, da so zdaj klini varno zalepljeni v krušljivi del stebra. Preostala varovanja so še vedno delana z macesnovimi zagozdami. Tehnika lepljenja je zelo neprikladna, ker je čas sušenja vsaj 24ur in izvedenega varovanja v tem času nihče ne sme obremeniti, da se dvokomponentna masa lahko strdi in se varovanje lahko obremeni. Na terenu, ki je krušljiv, kot je bil omenjeni del, pa je tehnika lepljenja verjetno edina, ki omogoča izvedbo varnejšega varovanja, trajnost izvedenega pa bo kljub vsemu pokazal čas.

Hvala planincem, ki so spoštovali zaprtje poti. Nekaj jih je prišlo samo pogledat do delovišča in se potem obrnilo in vrnilo po poti pristopa.

Zapisal vodja akcije: Alojz Pirnat

Fotogalerija

 Alojz Pirnat

 Alojz Pirnat1 / 12

 Alojz Pirnat2 / 12

 Alojz Pirnat3 / 12

 Alojz Pirnat4 / 12

 Alojz Pirnat5 / 12

 Alojz Pirnat6 / 12

 Alojz Pirnat7 / 12

 Alojz Pirnat8 / 12

 Alojz Pirnat9 / 12

 Alojz Pirnat10 / 12

 Alojz Pirnat11 / 12

 Alojz Pirnat12 / 12

 
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE