POIŠČI

NOVICE

četrtek, 13. avgust 2015 ob 09:50, ogledov: 7945

Študentskih 5 x 2000 nad Kriškimi podi

Planinsko društvo Slivnica pri Celju | 
Objavil(a): Manca Ogrin
Vročinski val nas ni ustavil - 8. in 9. avgusta 2015 smo si privoščili vikend paket študentskega planinarjenja nad Kriškimi podi in med nepozabna planinska doživetja vpisali markantne dvatisočake slikovitega osrčja Julijcev: Stenar, Križ, Razor, Planjo in Bovški Gamsovec.
Mladinska komisija (MK) PZS ne počiva niti v času zasluženih počitnic in tokrat je z roko v roki s PD Slivnica pri Celju (i)zbrani dvanajsterici študentov približala krasote Kriških podov, posejanih s čarnimi jezerci, zaznamovanih z markantnimi vrhovi in razkošnimi razgledi, pa tudi mlada oskrbniška ekipa Pogačnikovega doma je bila kot nalašč za tole študentsko planinsko zgodbo.

"Vročinski val nas ne ustavi! Glavno, da so nahrbtniki polni hrane, da imamo dovolj prve pomoči za razpadajoče gojzarje in da na vrhu Bovškega Gamsovca lahko brskaš po YouTubu," se je pošalila načelnica MK Barbara Bajcer. Da je v vsaki šali kanček resnice, bi lahko prikimal prav vsak udeleženec kraljevske ture, ki nas je združila ne od Goričkega do Pirana, ampak od Lendave do Ankarana.

kriski_podi_kolaz_foto_manca_cujez
S študenti v hribe ... na dvatisočake nad Kriškimi podi (foto Manca Čujež)

Sončnega jutra le dan po 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava smo v 24-nožnem taktu nabrusili gojzarje pri Aljaževem domu v Vratih (1015 m). Med grizenjem kolen čez Sovatno nam je pogled uhajal proti mogočni Severni triglavski steni, med kopanjem v lastnem znoju pa smo le dosegli
preval Dovška vrata (2180 m), od koder nas je čakal še tehnično zahtevnejši - in z gojzarji, ki so odpovedovali sodelovanje, zaznamovan - del vzpona na Stenar (2501 m). Postregel nam je z malico in razgledom vse od Triglava do Prisojnika, pokukali smo celo v Trento. Budno kozorogovo oko je spremljalo naš korak na sosednji, prav tako razgledni vršac - Križ (2410 m). Med sestopom do Pogačnikovega doma na Kriških podih (2050 m) smo občudovali Kriška jezera, kolikor jih še ni zastrla megla, ki je popoldne preplavila zakrasele pode. Klepetalno-družabni večer se je prelil v sladek sen, za nedeljsko dobro jutro pa smo se v popolni bojni opravi povzpeli na Razor (2601 m) po na novo urejeni zelo zahtevni planinski poti, ki res ni od muh. Spotoma smo "pobrali" še Planjo (2453 m), se vrnili do Pogačnikovega doma, obnovili energijske zaloge in kompas usmerili proti petemu dvatisočaku - Bovškemu Gamsovcu (2392 m), ki sicer ni upravičil svojega imena, nas je pa razvajal s širnimi razgledi (no, nekaj bližnjih se ni uspelo uresničiti, vedo povedati posvečene duše). Čez Luknjo - tisto, skozi katero je Joža Čop z Babe gledal Zadnjico - je prešerna druščina sestopila v Vrata, planinski podvig pa sklenila še z osvežujočim skokom v jezero Jasna.

Fotoutrinke študentskega kolenogrizenja si lahko ogledate v galeriji na facebooku Mladinske komisije in na spletni strani PD Slivnica pri Celju.

O, da, še bo priložnosti za sorodna planinska doživetja brez meja:
- tečaj orientacije na Menini planini (18.-20. september 2015),
- tečaj gibanja po zahtevnih in zelo zahtevnih poteh v Bavšici (25.-28. september),
- študentski planinski tabor v Bavšici (27.-30. september 2015).

Križec v koledar in na snidenje! Spremljajte spletno stran Mladinske komisije PZS, kjer bodo objavljeni tudi aktualni razpisi za planinske izlete S študenti v hribe ...

Manca Čujež

-----------------------
Povezane novice:
Hladna senca Storžiča za vroč začetek študijskih počitnic
Že tretjič S študenti v hribe
S študenti v hribe ... na Malo Mojstrovko
© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2023

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE