POIŠČI

NOVICE

petek, 20. marec 2015 ob 00:00, ogledov: 6952

Srečanje skupine za trajnostni razvoj s poudarkom na programu upravljanja območij Natura 2000

Objavil(a): Manca Ogrin
V sejni sobi Planinske zveze Slovenije je v četrtek, 19. marca 2015, potekalo redno letno srečanje podpisnic Dogovora o sodelovanju na področju trajnostnega razvoja in pri skupnih prizadevanjih varovanja in ohranjanja biotske raznovrstnosti, ki je bil novembra 2011 sklenjen med Planinsko, Ribiško, Lovsko, Turistično, Čebelarsko in Kinološko zvezo Slovenije. Članice skupine za trajnostni razvoj so pripravile skupno stališče do Osnutka Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2015–2020 in se posvetile še drugim temam.
Članice skupine za trajnostni razvoj, ki vse izvajajo aktivnosti v naravi, so se s podpisom dogovora novembra 2011 zavezale k usklajenemu varovanju narave in krepitvi načel trajnostnega razvoja, saj se zavedajo, da lahko s složnim delovanjem in izmenjavo uspešnih praks dosežejo boljše rezultate pri delovanju posameznih članic.

Na rednem letnem srečanju so bili prisotni predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko, predsednik Ribiške zveze Slovenije dr. Miroslav Žaberl, generalni sekretar Ribiške zveze Slovenije Igor Miličić, predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope, direktor strokovnih služb Lovske zveze Slovenije Srečko Žerjav, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja, predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc in sekretarka Kinološke zveze Slovenije Lidija Okleščen; predstavniki Čebelarske zveze Slovenije so bili opravičeno odsotni.

skupina_za_trajnostni_razvoj_2_foto_manca_cujez

Vodilni predstavniki zvez podpisnic: predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, predsednik Lovske zveze Slovenije Srečko Felix Krope, predsednik Ribiške zveze Slovenije Miroslav Žaberl, predsednik Turistične zveze Slovenije Peter Misja in predsednik Kinološke zveze Slovenije Egon Dolenc (foto Manca Čujež)

Skupina za trajnostni razvoj podpira sprejem Programa upravljanja območij Natura 2000 za obdobje 2015–2020, s tem da je potrebna jasna opredelitev in realnost izvajanja predlaganih omejitvenih ukrepov. Posebno pozornost je treba nameniti usposabljanju in izobraževanju posameznikov ter promoviranju Nature 2000 v javnosti. Specifične strokovne pripombe s svojega področja delovanja bo vsaka članica samostojno posredovala ministrstvu, vse pa pričakujejo še večje vključevanje nevladnih organizacij v postopek priprave tovrstnih dokumentov in njihovih izvedbenih aktov. Potrebno je tudi ustrezno urediti naravovarstveni nadzor, ki je opredeljen že v Zakonu o ohranjanju narave, a se v praksi izvaja le delno.

Vodilni predstavniki Planinske zveze Slovenije, Lovske zveze Slovenije, Turistične zveze Slovenije in Kinološke zveze Slovenije so se seznanili s stališčem Ribiške zveze Slovenije o problematiki izvajanja Akcijskega načrta interventnih aktivnosti zaradi poplav. Omenjene organizacije ne nasprotujejo ukrepom za povečanje poplavne varnosti, a so zaskrbljene, ker nevladne organizacije niso bile povabljene k pripravi akcijskega načrta, ter pričakujejo, da se bo kljub nujnosti interventnih ukrepov pri izvedbi spoštovala slovenska in evropska naravovarstvena zakonodaja.

skupina_za_trajnostni_razvoj_3_foto_manca_cujez

Srečanje na sedežu Planinske zveze Slovenije (foto Manca Čujež)

Preostale članice so se pridružile Mreži nevladnih organizacij za rekreacijo v naravi – vsi v naravo, katere cilji so usklajen razvoj rekreacije z vidika ohranjanja narave, sodelovanje pri zdravstveno-preventivnih športnih aktivnostih, povezovanje na področju vključevanja posebnih ciljnih skupin v šport in boljša povezanost pri upravljanju športne infrastrukture v naravi.

Naslednje srečanje podpisnic Dogovora o sodelovanju na področju trajnostnega razvoja in pri skupnih prizadevanjih varovanja in ohranjanja biotske raznovrstnosti, ki bo predvidoma v začetku maja, bo namenjeno pripravi izvedbenih aktivnosti za vzpostavitev funkcije varuha pravic narave v Sloveniji.

Manca Čujež

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE