POIŠČI

NOVICE

ponedeljek, 16. marec 2015 ob 00:00, ogledov: 22046

Slovenska turnokolesarska pot – javna obravnava

Objavil(a): Matej Ogorevc
Turno kolesarstvo postaja vse bolj priljubljena dejavnost članov PZS. Kot dodatno spodbudo za njegov razvoj Komisija za turno kolesarstvo pripravlja krožno kolesarsko pot, ki obide vse pomembnejše slovenske gorske skupine, meri okoli 1800 km in premaga 50.000 metrov višinske razlike v vzponu.
Osnovna trasa poti tehnično ni posebej zahtevna, kajti želimo pritegniti širok krog turnih kolesarjev, je pa mestoma naporna, ponekod bo potrebno kolo tudi potiskati, vendar nikjer nositi. Pot vodi po neprometnih stranskih cestah, poljskih poteh, gozdnih vlakah in stezah. V priporočeni smeri je za dobro pripravljene kolesarje vozna skoraj v celoti. Osnovni trasi bomo postopoma dodajali kratke zahtevnejše variante, namenjene predvsem spustom.

ktk_pzs_stkp_profil_vir_joze_rovan_m

Višinski profil predvidene trase Slovenske turnokolesarske poti, vir: Jože Rovan

Kolesarji bodo na poti spoznali pestrost slovenske vzpete pokrajine in številne pomembne točke planinske, narodopisne in tehnične zgodovine. Pot poteka mimo okrog 50 planinskih koč, ki bodo obvezne točke poti, kolesarji bodo z odtisom žigov v kočah dokazovali obisk. Ker gre večinoma za koče v nizkogorju oz. sredogorju, ki so manj obiskane, pričakujemo tudi pomemben prispevek poti k finančnemu rezultatu koč.
 
Planinsko javnost, še posebej pa planinska društva, ki pokrivajo predele, preko katerih poteka Slovenska planinska pot, pozivamo, da natančno pregledajo potek poti na spletnem naslovu http://ktk.pzs.si/stkp/   (pot je narisana z rdečo barvo) in nam pošljejo pripombe na elektronski naslov turno.kolesarstvo@pzs.si do 15. aprila 2015. Skušali jih bomo upoštevati v največji možni meri.
 
Pri načrtovanju poteka poti smo upoštevali omejitve obstoječe zakonodaje, zato ne pričakujemo večjih zapletov. Za nekatere odseke pa bo potrebno doseči soglasje o dvonamenski rabi planinskih poti oz. dovoljenje za kolesarjenje na drugih poteh. 

Pot smo razdelili na 15 odsekov in določili 15 preglednikov poti, ki bodo skrbeli za organizacijo ureditve poti na omenjenih odsekih. Pregledniki so izkušeni društveni delavci, vsi so kolesarji z znanjem kartografije, mnogi tudi markacisti. Predstavljali naj bi vezni člen med planinskimi društvi kot skrbniki planinskih poti in lastniki oz. upravljalci drugih poti na eni strani in Komisijo za turno kolesarstvo kot nosilcem projekta Slovenske turnokolesarske poti na drugi strani. Prepričani smo, da bomo z dobrim sodelovanjem vseh naštetih lahko primerno uredili pot.

ktk_pzs_stkp_trasa_vir_joze_rovan_m

Predviden potek trase Slovenske turnokolesarske poti, vir: Jože Rovan

Kolesarji se bodo na poti orientirali s pomočjo GPS sledi, ki bodo na voljo na strežniku PZS, in s pomočjo kart, orientacijsko zahtevnejše odseke pa bomo markirali s kolesarskimi oz. dvonamenskimi markacijami. Izdali bomo dnevnik poti za odtis žigov na kontrolnih točkah in pot opisali na domači strani PZS. Prihodnost bo pokazala ali je potrebno pripraviti tudi tiskano vodniško literaturo.

Jože Rovan,
načelnik KTK
PZS Bojan Rotovnik,
predsednik PZS

 

© PLANINSKA ZVEZA SLOVENIJE, 2024

Iskanje med novicami

Izprazni Iskanje
Prikaži vse zapise v arhivu
ZADNJE NOVICE